Zadnje iz kategorije:
1. mart
Svečana sjednica Skupštine USK povodom Dana nezavisnosti BiH
1. mart

Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od SFRJ održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Većina je Bosanaca i Hercegovaca glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Na glasanje izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo njih 99,44 posto.

Ovaj značajan datum obilježava se nizom aktivnosti, a danas su delegacije Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona odale počast i položili cvijeće na bihaćka mezarja i groblja, te na mezar dr. Irfana Ljubajankića, ratnog ministra vanjskih poslova BiH.

Nakon polaganja cvijeća, spomenute delegacije su prisustvovale svečanoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona. U ime Vlade, prisutnima se obratio premijer Vlade USK, Husein Rošić, koji je, govoreći o ovom značajnom datumu i navodeći činjenice iz prošlosti, istakao da je obaveza svih nas da učinimo sve kako bi se država BiH razvijala, da očuvamo nezavisnost države, jer nam je nakon gubitka nezavisnosti trebalo preko 500 godina da istu vratimo.

U ime Skupštine USK, prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine, Nijaz Hušić, koji je kazao kako su istina i pravda su jedini preduslov za trajan mir i suživot na ovim prostorima i zbog toga moramo i ustrajati na istini. U borbi za istinu i pravdu, moramo razlikovati.

"Samo energični potezi i odluke, bez obzira koliko bile teške, mogu nas dovesti do istine, istina do pravde, a pravda do trajnog mira i našeg konačnog cilja.", kazao je između ostalog predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić u svom obraćanju.


"Volimo svoju zemlju i osigurajmo našoj djeci bolju budućnost, samo zajedno možemo osigurati mir, sigurnost i stabilnost te graditi ovu zemlju po mjeri svih njenih građana.", rekao je na kraju obraćanja prvi čovjek zakonodavne vlasti USK, Nijaz Hušić.

 

 

Adsense